Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За два місяці 2023 року до бюджетів Івано-Франківщини надійшло більше 43 мільйонів гривень податку на нерухомість

опубліковано 16 березня 2023 о 16:20

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, за січень-лютий 2023 року платники податків сплатили до місцевих бюджетів Прикарпаття 43,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, цьогорічні надходження збільшились на 17,7 млн грн, або на 17 відсотків.

Від суб’єктів господарювання – юридичних осіб до бюджету надійшло 24,6 млн грн, що на 11,5 відс більше ніж торік, фізичними особами сплачено – 18,5 млн грн, а це на 45,4 відс перевищує показник минулого року.

Нагадаємо, платниками податку на нерухоме майно є юридичні та фізичні особи в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості. 

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів  житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом, за місцем податкової адреси. 

База оподаткування об’єкта / об’єкт житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується: 

·      для квартири/ квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів; 

·      для житлового будинку/ будинків незалежно від їх кількості – на 120  кв. метрів; 

·      для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), -180 кв. метрів. 

У 2023 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир, об’єкти нежитлової нерухомості) за 2022 рік, виходячи з розміру ставки податку, яка встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотки  мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2022 року (6 500,00 гривень). 

Розрахунок податку здійснюється на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.