Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізичним особам - волонтерам потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи

опубліковано 16 березня 2023 о 11:19

Волонтерам-благодійникам, які зареєстровані у реєстрі волонтерів та отримують благодійні внески від фізичних осіб – резидентів чи нерезидентів, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 року. У декларації необхідно відобразити усі кошти які надійшли на рахунок впродовж звітного періоду. Про це повідомила під час брифінгу заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата та наголошує – відповідно до Податкового кодексу оподаткуванню не підлягають суми коштів, які надійшли на рахунок благодійника і в подальшому були виплачені у вигляді благодійної допомоги на користь учасників бойових дій, військовослужбовців, працівників силових структур, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, які задіяні у відсічі російської агресії або на благо родичів цих учасників бойових дій, не підлягають оподаткуванню також і кошти, які були використані на потреби фізичних осіб, які мешкають чи мешкали на території населених пунктів, де ведуться бойові дії.

Якщо ж учасники бойових дій – військовослужбовці отримували торік благодійну допомогу від благодійників – фізичних осіб, внесених до реєстру волонтерів, їм також слід подати декларацію про майновий стан та доходи, продовжує тему Наталія Зірката. 

Отримані благодійні внески, а також інші доходи, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу відповідно до статті 165 Податкового кодексу України, відображаються у рядку 11.3 розділу III «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» податкової декларації. 

Подання податкової звітності волонтерами не займає багато часу, стверджує посадовець, проте є підтвердженням їх офіційної та прозорої діяльності. Також  благодійникам слід забезпечити документальне підтвердження витрат. Тобто, волонтерам необхідно зберігати чеки, виписки, квитанції, акти, доручення та запити на благодійну допомогу, що знову ж таки, буде підтвердженням цільового використання коштів. Наразі законодавством дозволено не підтверджувати витрати за період з 24 лютого до 1 травня 2022 року.

Також Наталія Зікрата надала інформацію для тих, хто планує стати волонтером та нагадала, що відповідно до Закону України від 16 листопада 2022 року № 2757 процедуру включення фізичних осіб - благодійників до Реєстр волонтерів спрощено. Тобто, скасовано обов’язкове подання фізичною особою – благодійником разом із заявою про включення до Реєстру волонтерів копії ідентифікаційного коду, довідки з банку щодо відкриття на ім’я такого волонтера рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності. Тож тепер реквізити рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, чи ідентифікаційного коду або серії та номера паспорта, зазначаються безпосередньо у заяві за формою № 1-РВ. Окрім того, подати таку заяву можна також в електронній формі.