Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як платнику податків отримати довідку про відсутність заборгованості з податків і зборів?

опубліковано 09 березня 2023 о 14:27

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733. 

Для її отримання суб’єкт господарювання або фізична особа – громадянин, має звернутися до органу ДПС за місцем своєї реєстрації із заявою за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

Заява подається платником на його вибір:

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку;

- в електронній формі – через приватну частину Електронного кабінету. Меню «заяви запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету дозволяє платнику створити та надіслати Заяву за формою J1300305 (для юридичних осіб) або F1300305 (для фізичних осіб).

В заяві обов’язково потрібно зазначити відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, та назву підприємства, установи чи організації, до якої подається така довідка.

Необхідність у підтвердженні органами ДПС відсутності заборгованості Довідкою вимагається нормативно-правовими актами України, з метою її подальшого надання органам/суб’єктам, що уповноважені на надання фінансової підтримки (компенсації, дотації), проведення закупівель за державні кошти, виділення бюджетного фінансування тощо.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі.

Довідка або відмову у наданні довідки податковий орган готує протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви.  

Довідку у паперовій формі платник може отримати безпосередньо в органі, до якого було подано заяву.

Довідку або відмову у наданні Довідки в електронній формі платник може отримати в Електронному кабінеті в меню «Вхідні/вихідні документи».

Довідка надається платнику безоплатно.

Строк дії довідки становить 10 календарних днів з дати її формування.

Слід зазначити, що роздрукований електронний примірник документа в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

У разі подання платником заяви про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи у довільній формі, така зава відповідно до Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» із змінами та доповненнями вважається зверненням. Відтак згідно зі статтею 20 зазначеного Закону термін її розгляду становить не більше одного місяця від дня надходження, а для тих заяв, які не потребують додаткового вивчення – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Письмовий документ щодо стану розрахунків цього платника за податками, зборами органом ДПС також надається у довільній формі.