Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже 136 мільйонів гривень земельного податку та орендної плати за землю сплатили платники податків Прикарпаття у січні-лютому 2023 року

опубліковано 08 березня 2023 о 11:09

За січень-лютий 2023 року платники податків Івано-Франківщини сплатили до місцевих бюджетів 135,7 млн грн земельного податку та орендної плати за землю. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, цьогоріч надходження зросли майже на 36 млн грн. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

Від юридичних осіб надійшло 118 млн грн, що на 27,1 млн грн більше, ніж торік. Сума земельного податку, сплачена громадянами склала 17,7 млн грн, а це на 8,8 млн грн або вдвічі більше, ніж у січні-лютому минулого року.  

Нагадаємо, відповідно до норм Податкового кодексу, платниками земельного податку є власники землі та землекористувачі. Обов’язок щодо сплати цього податку виникає з дня отримання права власності або права користування земельною ділянкою. 

Суб’єкти господарювання - юридичні особи самостійно розраховують суму земельного податку, яку зазначають в податковій декларації з земельного податку та подають її до податкового органу за місцем знаходження земельних ділянок. У разі, якщо юридична особа має земельні ділянки, надані їй в оренду відповідними органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування, така юридична особа  повинна подавати ще й декларацію по орендній платі.

Розрахунок земельного податку для фізичних осіб здійснює податковий орган та до 1 липня надсилає їм повідомлення-рішення. Також отримати повідомлення – рішення громадяни можуть в приватній частині Електронного кабінету платника.