Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 1000 прикарпатців вже задекларували свої доходи за минулий рік

опубліковано 07 березня 2023 о 14:38

За січень-лютий 2023 року свої доходи за минулий рік задекларували 1084 прикарпатців, з них 149 громадян подали декларації на отримання податкової знижки. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

Загальна сума задекларованих громадянами доходів склала 207,6 мільйонів гривень, до сплати нараховано 27,6 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 2,4 мільйона гривень військового збору. На сьогодні, до бюджету прикарпатцями уже сплачено 14 мільйонів гривень ПДФО та 2,3 мільйона гривень військового збору. 

Серед декларантів є мільйонери - вже п’ять громадян задекларували майже 137 мільйонів гривень отриманих доходів в минулому році. В поданих ними деклараціях до сплати нараховано 24,2 мільйони податку на доходи фізичних осіб та 2 мільйони гривень військового збору. 

Нагадаємо, задекларувати свої доходи мають громадяни, які в 2022 році отримували доходи не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи (спадщина; подарунки; доходи від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках передбачених Податковим кодексом України, тощо. 

Податкову декларацію також зобов’язані подавати: 

- фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 Податкового кодексу); 

- фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 Податкового кодексу); 

- фізичні особи, які отримували іноземні доходи (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу); 

- іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України мають відобразити доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи ( п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 Податкового кодексу); 

- платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п.179.3 с.179 Податкового кодексу). 

Фізичні особи можуть подати декларацію за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет». Скористатись зазначеним сервісом зможуть фізичні особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису. 

Так, в розділі «Податкова декларація про майновий стан і доходи» можна сформувати декларацію з частковим заповненням на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих, виплачених доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та відомостей щодо об'єктів нерухомого, рухомого майна.