Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На розвиток та фінансування програм і проектів на місцевому рівні платники Івано-Франківщини сплатили 1,8 мільярди гривень

опубліковано 06 березня 2023 о 12:05

За два місяці поточного року до місцевих бюджетів Івано-Франківщини надійшло 1,78 мільярдів гривень, що на 344 мільйони гривень більше ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.  

Найбільш поширеними джерелами надходжень до місцевих бюджетів є такі податки, як податок на доходи фізичних осіб, якого в січні-лютому надійшло 1,2 мільярди гривень. До минулого року показник зріс на 295 мільйонів гривень. Крім того, суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих 213 мільйонів гривень єдиного податку, його сплата дещо зменшилась через надані на час воєнного стану пільги – мінус 25 мільйонів гривень. Також вагомим джерелом наповнення бюджету стали майнові податки яких надійшло в сумі 179 мільйонів гривень, плюс 53,6 мільйони гривень до минулого року. Якщо в розрізі кожного з податків, то земельного податку та орендної плати надійшло 135,7 мільйонів гривень, плюс 36 мільйонів гривень, податку на нерухомість надійшло 43 мільйони гривень, плюс 17,7 мільйони гривень та 332 тисячі гривень транспортного податку, мінус – 19 тисяч гривень.     

Окрім того, з початку року місцеві бюджети поповнилися на 95,3 мільйони гривень за рахунок сплати платниками рентної плати за користування надрами, у порівнянні з минулорічним показником надходження зросли на 13,5 мільйонів гривень. Також за 2 місяці цього року сплата акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів склала 28,4 мільйонів гривень, а плата за ліцензії на торгівлю підакцизними товарами –  4 мільйони гривень. 

Впродовж січня-лютого 2023 року місцеві бюджети поповнилися за рахунок сплати податку на прибуток підприємств 6,5 мільйонів гривень та туристичного збору – 3,5 мільйонів гривень, та ін. податків та зборів. 

Також Ірина Столярик зазначила, що одним із головних аргументів щодо сплати податків є той факт, що ці кошти будуть спрямовані на розвиток та фінансування програм та проектів на місцевому рівні, підтримку інфраструктури, соціальних послуг, культурних та спортивних заходів та інших потреб, в т.ч. армії, які звичайно наближатимуть нас до Перемоги.