Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рятуючись від війни, знайшли прихисток закордоном? Не забудьте задекларувати отриману там допомогу – податок сплачувати не потрібно.

опубліковано 21 лютого 2023 о 14:51

Фізичні особи-резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу  та отримували допомогу, повинні задекларувати допомогу від іноземних держав, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначається та не сплачується. Про це повідомила під час брифінгу заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС в Івано-Франківській області Оксана Жураківська.
Окрім того, посадовець нагадала, що задекларувати доходи повинні зокрема й репетитори, фотографи, блогери чи художники, які торік не були зареєстровані підприємцями, проте отримували дохід від згаданої діяльності. 

Загалом, за словами Оксани Жураківської, обов’язок подання декларації у платників податків виникає при отриманні ними спадщини, подарунків не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення, а також інших доходів, до прикладу від операцій з продажу чи обміну рухомого майна; продажу сільськогосподарської продукції; від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту, а ще у випадку отримання іноземних доходів чи нецільової благодійної допомоги, інвестиційних доходів та доходів від здавання в оренду майна іншим фізичним особам. В останньому випадку громадянам потрібно звернути увагу, що орендна плата за нерухоме майно не може бути нижчою за встановлену мінімальну суму орендного платежу, затвердженого органом місцевого самоврядування.

Подати декларацію про майновий стан і доходи до податкових громадянам необхідно до 1 травня, а сплатити задекларовані суми податку і військового збору – до 1 серпня.

У той же час, каже податківець, кампанія декларування передбачає також і можливість отримання платником податкової знижки, тобто часткове повернення сплаченого ним ПДФО за певні види витрат.

«Так, право громадян на податкову знижку виникає, якщо вони протягом 2022 року сплачували за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення, проценти за іпотечним житловим кредитом, за будівництво чи придбання доступного житла, за послуги пов’язані з усиновленням дитини, благодійні внески неприбутковим організаціям чи за придбання акцій, емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті та ін.» - перелічує види витрат Оксана Жураківська та наголошує, що отримати податкову знижку на оренду житла тепер мають право внутрішньопереміщені особи. Для цього, окрім підтверджуючих документів по сплаченій орендній платі, їм необхідно до декларації додати копію довідки про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи. 

Подати декларацію про майновий стан для отримання податкової знижки громадяни можуть до кінця 2022 року, тобто до 31 грудня включно.

До речі, на сьогодні вже 367 прикарпатців подали декларації про доходи, отримані у 2022 році, а загальна сума задекларованого доходу становить майже 141,6 млн гривень.