Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів

опубліковано 14 лютого 2023 о 11:11

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що з  1 квітня 2023 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» №2654-IХ від 06.10.2022 року. Законом передбачено врегулювання статусу електронного резиденства. Зокрема,  іноземець має право набути статус електронного резидента (е-резидента) після подання ним через інформаційну систему "Е-резидент" заяви про набуття статусу електронного резидента (е-резидента), його ідентифікації та надання кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Не можуть бути електронними резидентами (е-резидентами):

- громадяни України;

- іноземці, які мають право на постійне проживання в Україні чи є податковими резидентами України;

- особи без громадянства;

- особи, які отримують доходи з джерелом походження з України за товари, роботи, послуги (крім пасивних доходів);

- особи, які є громадянами (підданими), резидентами або особами, місцем постійного проживання (перебування, реєстрації) яких є держави (юрисдикції), не включені до Переліку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента).

Іноземець, який досяг 18 років, не є податковим резидентом України та зареєстрований у системі «Е-резидент» є платником третьої групи спрощеної системи оподаткування без ПДВ сплачує податок 5 % доходу у рамках ліміту, встановленої для цієї групи, якщо перевищує ліміт, то в розмірі 15 % доходу. Податковим агентом «Е-резидента» є банк, у якому відкритий поточний рахунок платника єдиного податку третьої групи «Е-резидента».