Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який період зазначається у графі «Звітний (податковий) період, у якому виникла сума від’ємного значення» таблиці 1 додатка 2 (Д2) або таблиці 2 додатка 3 (Д3) до уточнюючого розрахунку у випадку збільшення залишку від’ємного значення?

опубліковано 28 грудня 2022 о 13:05

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що у випадку збільшення залишку від’ємного значення шляхом подання уточнюючого розрахунку у графі «Звітний (податковий) період, у якому виникла сума від’ємного значення» таблиці 1 додатка 2 або таблиці 2 додатка 3 зазначається звітний (податковий) період, зазначений у податковій декларації з ПДВ до якої подається уточнюючий розрахунок (тобто період, у якому фактично виникло від’ємне значення).

Нагадаємо, форма та Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289. У складі податкової декларації з ПДВ подаються передбачені Порядком № 21 додатки (п. 9 розд. ІІІ Порядку № 21).

Відповідно до п. 6 розд. VI Порядку № 21 у разі виправлення значення рядка 21 декларації, яке у майбутніх періодах впливатиме на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

Згідно із п. 8 розд. VI Порядку № 21 у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Так, при заповненні рядка 20.2 «Сума від’ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим.1.3 ст. 200 прим. 1 розд. V Податкового кодексу України на момент подання податкової декларації (рядок 19 - рядок 19.1), яка підлягає бюджетному відшкодуванню» податкової декларації з ПДВ обов’язковим є подання додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» до декларації.

При заповнення рядка 21 «Сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3 декларації) (переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду)» декларації подається додаток 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду» до декларації.

Відповідно до встановлених форм додатків 2 та 3, у таблиці 1 додатка 2 та у таблиці 2 додатка 3 зазначається, зокрема, звітний (податковий) період, у якому виникло від’ємне значення.