Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які зміни в податковому законодавстві чекають платників податків уже з нового року?

опубліковано 23 грудня 2022 о 11:00

Про податкові новації, які почнуть діяти уже з 1 січня 2023 року, розповіла на підсумковій пресконференції начальник податкової служби Ірина Столярик.

Зокрема, уже з наступного року наявність платіжних терміналів для безготівкових розрахунків з покупцями стане обов’язковою для усіх торгівців, які провадять діяльність в населених пунктах, чисельність населення яких понад 25 тисяч осіб, зауважила очільниця обласної податкової служби. Наразі зміни не торкнуться лише ФОП – платників єдиного податку І групи, торгівців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції. Уже з 1 січня 2024 року уряд зобов’яже забезпечити право покупців на безготівкові розрахунки і торгівців в населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб, а з 1 січня 2025 року наявність терміналів стане обов’язковою в закладах торгівлі усіх населених пунктів. Відстрочку матимуть знову ж таки лише підприємці спрощені 1 групи, однак, уже з 1 січня 2026 року дана норма охопить усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки.

Торкнуться зміни в законодавстві і суб’ктів господарювання, які здійснюють обмін валют. Так уже з 2023 року, інформує Ірина Столярик, для таких суб’єктів господарювання запроваджується авансовий внесок з податку на прибуток підприємств для пунктів обміну іноземних валют, який сплачуватиметься щомісячно у розмірах:

- трьох мінімальних заробітних плат (6700*3=20100 грн) за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч осіб;

- однієї мінімальної заробітної плати (6700 грн), за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований в інших населених пунктах або за межами населених пунктів.

Водночас протягом 2023 року платники податку будуть сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств з понижуючими коефіцієнтами:

до 30 червня 2023 року застосовується коефіцієнт 0,33;

з 1 липня 2023 року до кінця 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,66.

І очікувано, каже керівник служби, дещо підвищиться сума сплати єдиного податку, яка залежить від розміру прожиткового мінімуму зокрема для нарахування податку для підприємців-спрощенців 1 групи та розміру мінімальної заробітної плати для  ФОП 2 групи.  З 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата становить 6 700 гривень, такою вона залишиться і в новому році.

Відповідно суми єдиного податку в 2023 році становитимуть для 1 групи – 268 гривень 40 копійок та для 2 групи – 1340 гривень.

Ірина Столярик наголосила, що сплата єдиного податку для підприємців І та ІІ групи не є обов’язковою, а здійснюється  лише за можливості. Принагідно, очільниця податкової подякувала усіх підприємцям, які попри пільги продовжують добровільно сплачувати податок, і таких суб’єктів, як показує аналіз, на Прикарпатті близько 90 відсотків. 

Продовжуючи тему Ірина Столярик нагадала, що мінімальний страховий внесок, який підприємці сплачують за себе чи роботодавці за найманих працівників становить 1474 гривень.

Також з 2023 року у зв’язку з жовтневим підвищенням розміру міні малки зросте і ліміт доходу для спрощенців. Так, для ФОП 1 групи  він становитиме  1118900 грн (167 МЗП), для ФОП 2 групи - 5587800 грн (834 МЗП) та для ФОП 3 групи (3%+ПДВ та 5%) - 7818900 грн (1167 МЗП). А от  для ФОП 3 групи, які користуються на час воєнного стану ставкою 2% обмежень по доходу немає.

Нагадала Ірина Столярик і про необхідність фізичним особам, які здійснювали волонтерську діяльність, до 1 січня 2023 року зареєструватися в податковій службі. Адже з 11 грудня набули чинності два Закони України – №2757 і 2747. Один передбачає максимальне спрощення процедури реєстрації волонтером і створює можливість це зробити через портал Дія, а другий звільняє від оподаткування отриманих волонтерами коштів і використаних на потреби армії чи внутрішньо переміщених осіб у період з 24 лютого і до моменту реєстрації волонтера в реєстрі. Тобто, роз’яснює норми податкового законодавства Ірина Столярик, всім благодійникам до кінця року потрібно зареєструватись у Реєстрі волонтерів, який веде Державна податкова служба, для того, щоб звільнити від оподаткування зібрані і витрачені на ЗСУ кошти. Для цього їм необхідно подати заяву із зазначенням реквізитів рахунків, призначеного для здійснення благодійної діяльності, та зазначити ідентифікаційний код або серію та номер паспорта.

Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Також податківець нагадала, що волонтери мають забезпечувати документальне підтвердження витрат, тобто волонтерам необхідно зберігати усі чеки, виписки, квитанції, акти, доручення, запити на благодійну допомогу. Винятком є необов’язковість документального підтвердження витрат таких волонтерів лише у період з 24 лютого 2022 року до 1 травня 2022 року.