Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків у разі проведення розрахункових операцій мають право застосовувати програмні РРО

опубліковано 14 грудня 2022 о 14:41

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що з 01.01.2022 відповідно до норм Податкового кодексу України, фізичні особи – підприємці,  платники єдиного податку ІІ - IV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій у разі здійсненні розрахункових операцій.

Для  полегшення умов ведення бізнесу щодо фіскалізації розрахункових операцій як альтернативу касовим апаратам можна застосовувати програмний РРО - безкоштовний сервіс від податкової служби. Суб’єкти господарювання мають право обирати вид РРО  для проведення розрахунків з покупцем або класичний касовий апарат, або програмний РРО, в залежності від особливостей діяльності.

Перевагами програмних РРО є:

-         Швидка реєстрація каси – в електронному вигляді подається лише одна форма 1-ПРРО.

-         Простіше відкриття та закриття зміни – автоматичне формування Z-звіту та його реєстрація в ДПС.

-         Реєстрація чеків безпосередньо в ДПС, без інформаційного еквайра.

-         Фіскалізація чеків в оффлайн режимі, без використання КОРО та розрахункової книжки.

-         ПРРО автоматично оновлюється та не потребує сервісного обслуговування.

Для реєстрації програмного РРО платнику необхідно мати електронний цифровий підпис та зареєструвати пункт продажу в Електронному кабінеті надіславши он-лайн форму 20-ОПП.

Наступний крок - обрати безкоштовний ПРРО від ДПС або платний – від комерційних фірм та зареєструвати в податковій службі. Для реєстрації програмного РРО суб’єкту господарювання небхідно подати до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПРРО. У відповідь на надіслану форму №1-ПРРО надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО (віртуальну касу). Далі потрібно завантажити файл ПРРО і встановити його на планшет, смартфон чи комп'ютер, які будуть виконувати роль каси в пункті продажу.

Нагадаємо, особа, яка працюватиме на касі, повинна мати власний електронний цифровий підпис фізичної особи, отримати який можна у Центрі сертифікації ключів ДПС або інших суб’єктів, які надають кваліфіковані електронні довірчі послуги. Зареєструвати касира в податковій необхідно через Електронний кабінет. Для цього у розділі «Введення звітності» потрібно знайти заяву відповідної форми, ввести прізвище, ім'я та по батькові касира, його ідентифікаційний номер та ідентифікатор ключа, який можна дізнатися в реєстратора електронного цифрового підпису.

Звертаємо увагу, що на програмному реєстраторі розрахункових операцій дозволяється здійснювати вхід та працювати тільки тим касирам, яких суб’єкт господарювання зазначив у повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира.