Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можуть платники єдиного податку, які перевищили обсяг доходу, визначений для відповідної групи, перейти на єдиний податок за ставкою 2 відсотка?

опубліковано 09 грудня 2022 о 13:53

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що платники єдиного податку, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для відповідної групи таких платників, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу. Крім цього, такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків та сплатити єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання такої Декларації.

У разі перевищення обсягу доходу, визначеного для відповідної групи, та прийняття рішення  про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу, підприємцю необхідно подати заяву щодо переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу. При цьому такі платники єдиного податку вважаються платниками єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з наступного робочого дня після подання заяви.

Крім цього, потрібно подати податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за податковий (звітний) квартал, у якому відбулося перевищення обсягу доходу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. При цьому в Декларації окремо відображається обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відс.

Слід зазначити, що з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, такі платники єдиного податку будуть перебувати на загальній системі оподаткування, оскільки до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, вже перевищили граничний обсяг доходу, визначений для платників єдиного податку відповідної групи.