Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних фізичною особою від надання нерухомості в оренду?

опубліковано 08 грудня 2022 о 09:26

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що оподаткування доходу від здачі майна в оренду залежить від статусу орендаря.

Так, якщо фізична особа здає в оренду нерухоме майно іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування і сплату податку до бюджету з такого доходу є орендодавець.

Дохід, отриманий від надання нерухомості в оренду, оподатковується орендодавцем за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Фізична особа – орендодавець самостійно щокварталу нараховує та сплачує ПДФО та військовий збір та до 1 травня року, наступного за звітним подає Декларацію про майновий стан і доходи.

У випадку, якщо фізична особа здає в оренду нерухоме майно юридичній особі або підприємцю - відповідальним за нарахування і сплату податку до бюджету є орендар, тобто він виступає податковим агентом. І такий дохід також оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Про суми виплаченого доходу такий орендар щокварталу звітує до податкової служби шляхом подання додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Звертаємо увагу, що об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.