Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як подати податкову декларацію екологічного податку, якщо суб’єкт господарювання має кілька стаціонарних джерел забруднення в межах кількох населених пунктів?

опубліковано 06 грудня 2022 о 08:59

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що  суб’єкти господарювання, які мають кілька стаціонарних джерел забруднення що здійснюють викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єкти за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти чи об’єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами, зобов’язані подати до відповідного контролюючого органу за місцем розташування таких об’єктів забруднення податкову декларацію екологічного податку. До податкової декларації екологічного податку такий суб’єкт складає відповідний розрахунок (додаток) щодо кожного: стаціонарного джерела забруднення що здійснює викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єкту за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, спеціально відведеного для розміщення відходів місця чи об’єкту (по кожному коду за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці) окремо.

Нагадаємо, відповідно до ст. 250 Податкового кодексу України, платники екологічного податку складають податкові декларації за встановленою формою та подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів. Сплатити екологічний податок необхідно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації:

- за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах – за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об’єктів;

- за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк - за місцем перебування платника на податковому обліку у контролюючих органах.

Якщо платник податку має кілька стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об'єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами (коди згідно з Класифікатором об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) різні), то такий платник податку зобов'язаний подати до відповідного контролюючого органу за місцем розташування стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об'єктів податкову декларацію щодо кожного стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведеного для розміщення відходів місця чи об'єкта окремо (п.п. 250.10.1 п. 250.10 ст. 250 Податкового кодексу).

Якщо платник податку має кілька стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об'єктів в межах одного населеного пункту (села, селища або міста) або за його межами (код згідно з Класифікатором об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) один і той самий), то такий платник податку може подавати до відповідного контролюючого органу одну податкову декларацію податку за такі джерела забруднення(п.п. 250.10.2 п. 250.10 ст. 250 Податкового кодексу).

Форма податкової декларації екологічного податку, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715 зі змінами та доповненнями.

Невід’ємною частиною податкової декларації є 9 (дев’ять) типів додатків, з них 6 – розрахунків. Відповідний тип розрахунку забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування та, зокрема, додатки 1-3 – для кожного джерела забруднення (код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці).