Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування майбутньої нерухомості розповіли в податковій службі області

опубліковано 23 листопада 2022 о 10:34

10 жовтня 2022 набув чинності Закон №2600, який встановлює особливості оподаткування майбутнього об’єкта нерухомості і неподільного об’єкта незавершеного будівництва. Про це під брифінгу повідомила начальник відділу інформаційної взаємодії Мар'яна Мороз.

За словами Мар’яни Мороз даним Законом додано нові об’єкти нерухомості та визначено порядок їх оподаткування. Так, додаються такі нові об’єкти нерухомості як: подільний об’єкт незавершеного будівництва, до прикладу – це багатоквартирний будинок чи магазини на першому поверсі, які є окремими самостійними об’єктами власності, неподільний об’єкт незавершеного будівництва – одноквартирний житловий будинок чи окремий магазин, майбутній об’єкт нерухомості – квартира, гаражний бокс, та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва чи майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця.

«Для громадян доходом від продажу протягом року подільного чи неподільного об’єкта незавершеного будівництва буде вважатися різниця між ціною купівлі і ціною продажу. Ставка податку ставитиме 18% ПДФО. При продажу успадкованих об’єктів ставка ПДФО становить – 5%. До тих ставок, де є нарахування ПДФО, нараховується також і військовий збір у розмірі 1,5%», - зазначила Мар'яна Мороз.

Також посадовець нагадує, що порядок оподаткування операцій з продажу чи обміну об’єктів нерухомого майна, зокрема квартир, житлових чи дачних будинків, земельних ділянок під такими об’єктами, земельних ділянок, що не перевищують норми безоплатної передачі, залишився незмінним. Тобто, не оподатковується продаж такого майна один раз на рік протягом року за умови перебування майна у власності більше 3 років. При продажу другого об’єкта нерухомості – застосовується ставка 5 % ПДФО, трьох або більше об’єктів – 18 %. Також за ставкою 18 % ПДФО оподатковується дохід від продажу другого та наступних об'єктів комерційної нерухомості за рік.

При продажу об'єктів нерухомості, які оподатковуються за ставкою 18%, платники можуть зменшити отриманий дохід на суму документально підтверджених витрат на придбання об'єкта нерухомості.

Також, інформує посадовець, новим Законом передбачено оподаткування ПДВ операцій з першого постачання нових об’єктів таких як неподільні житлові об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти житлової нерухомості.

Водночас, не змінився порядок оподаткування щодо операцій з другого та наступного постачання житла (об'єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва, майбутнього об'єкта житлової нерухомості, а також доступного житла та житла, що будується з залученням державних коштів, відповідно такі операції звільнені від оподаткування ПДВ.

Новий закон передбачає, що з 10 жовтня до операцій з першого постачання об’єктів житлової нерухомості, неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва чи майбутнього об’єкта житлової нерухомості, а також до операцій з постачання послуг із спорудження житла, які здійснюються на виконання довгострокових договорів, застосовується касовий метод податкового обліку, тобто, з моменту надходження коштів на рахунок.

Щодо бюджетного відшкодування ПДВ, то суми ПДВ, сплачені постачальникам товарів чи послуг, які використані або будуть використані в операціях з першого постачання неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва, майбутнього об'єкта житлової нерухомості, не підлягають бюджетному відшкодуванню, але можуть бути зараховані до складу податкового кредиту наступних податкових періодів.

Також згідно з новим законом  замовники і девелопери будівництва, що здійснюють операції з першого продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва та майбутнього об’єкта житлової нерухомості, мають право визначати податок на прибуток за загальними правилами або розраховувати податкові різниці. Податкові різниці застосовують ті суб’єкти господарювання, які мають дохід більше 40 мільйонів гривень.

Фактично, для замовників будівництва, девелоперів, які застосовують податкові різниці щодо операцій з першого продажу даних об’єктів, момент сплати податку на прибуток з операцій продажу таких нерухомих об’єктів переноситься на дату прийняття об’єктів в експлуатацію.