Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Володієте нерухомістю у різних населених пунктах? До якого контролюючого органу необхідно звернутися для проведення звірки даних?

опубліковано 14 листопада 2022 о 11:50

Для проведення звірки даних фізичні особи власники кількох об’єктів нерухомості (житлової чи нежитлової), незалежно від місця їх розташування можуть звернутися до податкових органів, за місцем своєї податкової адреси, повідомляє Голoвне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Звернутися до контролюючих органів платник може у випадку неотримання податкового повідомлення-рішення, або у разі виявлення інформаційних розбіжностей в уже отриманих ППР. Так, написавши відповідну заяву до податкового органу, платники податків можуть провести звірки даних щодо:

         - об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

         - розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

         - права на користування пільгою із сплати податку;

         - розміру ставки податку;

         - нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів, відображених в ППР, та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм майнових податків, відмінне в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Термін сплати майнових податків громадянами – 60 днів від дня вручення податкового повідомлення рішення. У випадку, якщо під час звірки виявлено розбіжності щодо зазначеної інформації , контролюючий орган видає нове ППР, а попереднє вважається анульованим. Відповідно і термін сплати відраховуватиметься від дати вручення нового повідомлення.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до п.69.22 Закону 2142-ІХ тимчасового положення статті 266 ПКУ  за 2021 та 2022 податкові роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно за об’єкти житлової нерухомості, у т. ч їх частки, що перебувають у власності фізичних осіб, які розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії, або на територіях тимчасового окупованих збройними формуваннями російської федерації, а також за об’єкти, які стали непридатними для життя у зв’язку з військовою агресією рф.

Перелік територій, на яких ведуться бойові дії та території тимчасово окупованих збройними формуваннями рф , а також порядок визнання об’єктів житлової нерухомості, що є непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф проти України, визначаються Кабінетом Міністрів України.