Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій області провели зустріч із бізнесом та громадськістю з питань реєстрації та зупинення податкових накладних

опубліковано 09 листопада 2022 о 14:44

Зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, які внесені Постановою КМУ від 12.10.2022 року  № 1154 до Постанови №1165, така тема зустрічі, що відбулася в податковій службі області. В обговоренні взяли участь начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, Голова Ради ТВ ВГО «Асоціація платників податків України» в Івано-Франківській області Ігор Вінтонюк, Голова Центру Європейської інтеграції Геннадій Микитка, Голова Ради підприємців при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради Петро Строїч та представник Громадської спілки Бізнес-Асоціація Івано-Франківська Галина Гривнак.  

Ірина Столярик зауважила, що тема зупинення реєстрації податкових накладних набула такої актуальності через зміни, які відбулись в законодавстві. Зокрема, 14 жовтня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України № 1154, якою внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації Податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Так Постановою внесено зміни до критеріїв ризиковості здійснення операцій, а саме виключено поняття ризикових товарів чи продукції. Тобто зараз при автоматизованому моніторингу реєстрації податкових накладних перевіряються не тільки залишки ризикових, а  всіх товарів.

Щоб внесені зміни до Постанови не гальмували діяльність бізнесу та не вимивали їх обігові кошти, наразі, керівник податкової служби області радить якнайшвидше подати відповідні документи щоб вирішити питання з розблокування податкових накладних. «Насамперед, з метою подальшого упередження зупинки реєстрації податкових накладних платникам реального сектору економіки необхідно подати Таблицю даних платника податку, особливо платникам, які станом на сьогодні мають значну кількість призупинених податкових накладних, а також, які є виробниками чи надають послуги, - додала Ірина Столярик. А також зазначила, що податківці в свою чергу докладуть усіх зусиль, щоб бізнес міг працювати, створювати додану вартість, та сплачувати податки, які йтимуть на фінансування ЗСУ».

Також, посадовець нагадала, учасникам заходу, що в податковій службі області функціонує Комунікаційна податкова платформа, на яку може звернутися платник чи представник громадського об’єднання, для оперативного вирішення питань зупинення реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних платники податків. Для цього необхідно написати звернення на електронну адресу if.ikc@tax.gov.ua. Також платники можуть звернутися на гарячі лінії з даного питання за телефонами:  (097) 5530498, (0342) 771885, 771875.