Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За січень-жовтень 2022 року на Прикарпатті надходження єдиного податку збільшились на 101,5 мільйона гривень

опубліковано 07 листопада 2022 о 16:31

За 10 місяців 2022 року платники Івано-Франківщини сплатили до місцевих бюджетів 871,6 млн грн єдиного податку, що 101,5 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Майже 80 відс. загальної суми надходжень, що складає 688,5 млн грн сплатили фізичні особи – підприємці, 144,6 млн грн – надійшло від юридичних осіб, які перебувають на ІІІ групі єдиного податку та 38,5 млн грн – від с/г виробників, платників єдиного податку IV групи.

Нагадаємо, що з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України суб’єкти господарювання мають можливість сплачувати єдиний податок за ставкою 2 відсотки. Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником за зниженою ставкою платнику податків необхідно подати до контролюючого органу Заяву. З наступного робочого дня після подання такої Заяви суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими пунктом 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Слід зазначити, що після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання таких особливостей оподаткування.

Водночас, платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення та перейти на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування). Однак, після відмови скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році.