Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наслідки несплати єдиного внеску для підприємців розповіла на брифінгу заступник керівника податкової служби Івано-Франківщини Наталія Зікрата

опубліковано 18 жовтня 2022 о 14:10

«Із запровадженням воєнного стану в Україні, приватні підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерських господарств з 1 березня 2022 року отримали право не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок за себе. Таке право вони матимуть до припинення або скасування воєнного стану та ще протягом 12 місяців після його завершення», - про це на брифінгу повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

Водночас вона звернула увагу, що за періоди, за які не був сплачений єдиний соціальний внесок, страховий стаж нараховуватися не буде. Більше того, такі підприємці в майбутньому не зможуть його докупити.

Як пояснила Наталія Зікрата, Законом України про єдиний соціальний внесок № 2464, громадянам надана можливість докупити страховий стаж, якщо при виході на пенсію особі не вистачає до страхового стажу. Для цього їм потрібно заключити договір про добровільну участь і одноразово сплатити єдиний внесок за періоди, в яких така особа не підлягала державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

За словами заступника керівника обласної податкової, підприємці, які на період воєнного стану приймуть рішення не сплачувати ЄСВ, відповідно до норм цього ж Закону 2464, залишаються особами, що підлягають державному соціальному страхуванню, а тому не зможуть укласти договір про добровільну участь.

В зв’язку з цим, Наталія Зікрата рекомендувала підприємцям виважено підійти до прийняття рішення про несплату ЄСВ. «Потрібно пам’ятати, що сплачуючи єдиний внесок сьогодні ви збережете страховий стаж для нарахування пенсії в майбутньому. Крім того, ЄСВ є єдиним джерелом наповнення Пенсійного фонду, і від того наскільки вчасно будуть надходити відрахування залежатиме виплата пенсій та інших соціальних виплат», - зазначила посадовець.

Наталія Зікрата подякувала усім підприємцям Івано-Франківщини за сумлінну сплату єдиного внеску, адже завдяки їм до Пенсійного фонду за 9 місяців п.р. надійшло 6,7 млрд. гривень ЄСВ, що на 1,9 млрд. гривень більше аналогічного періоду минулого року.

Водночас нагадала, що з 1 жовтня щомісячна сума єдиного внеску для платників податків становить 1474 гривні.