Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Прикарпатті платникам податків відшкодовано з бюджету 210 мільйонів гривень податку на додану вартість

опубліковано 13 жовтня 2022 о 11:31

З початку року 152 юридичними особами заявлено до бюджетного відшкодування 512,6 мільйонів гривень податку на додану вартість. На розрахункові рахунки платникам повернуто 210 мільйонів гривень заявлених до відшкодування сум податку на додану вартість. Про це повідомляють в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Також за цей період податківці припинили зловживання з ПДВ суб’єктами господарювання. За результатами проведених камеральних перевірок податкових декларацій з податку на додану вартість та уточнюючих розрахунків податковою службою зменшено заявлені до відшкодування 51,7 мільйонів гривень ПДВ. Перевірками також на 14,5 мільйонів гривень зменшено задекларовані до відшкодування суми ПДВ за періоди минулого року.

Крім того, під час проведення документальних перевірок не знайшли підтвердження ще 20,2 мільйони гривень, заявлених платниками до відшкодування сум податку на додану вартість.

Нагадаємо, за загальним правилом, порядок визначення суми ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню, та строки проведення такого відшкодування встановлено статтею 200 ПКУ.

Надання бюджетного відшкодування відповідно до абз.2 п.200.10 ПКУ здійснюється в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, а у випадках, визначених п.200.11 ПКУ, - за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, що проводяться відповідно до ПКУ.

В той же час, з початком війни відповідно до п.п. 69.11 «Перехідні положення» ПКУ на період до припинення або скасування воєнного стану на території України було зупинено дію пп. 200.10 - 200.12 ПКУ, якими безпосередньо визначено терміни проведення таких перевірок та процедуру відшкодування. При цьому, Законом України від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» уточнено порядок формування податкового кредиту, відновлено обов’язок реєстрації податкових накладних та поновлено право на бюджетне відшкодування.

Повертають узгоджені суми бюджетного відшкодування у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.