Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можна коригувати податкові зобов'язання, якщо з дати складання податкової накладної минуло 1095 днів?

опубліковано 07 жовтня 2022 о 15:26

Якщо після постачання товарів чи послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної зареєстрованому в ЄРПН. Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то постачальник відповідно збільшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок. Отримувач відповідно збільшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку.

Отримувач має право збільшити суму податкового кредиту лише після реєстрації постачальником в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної .

Отже, у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг (у бік збільшення) у платника податку - постачальника виникають підстави для коригування відповідної податкової накладної.

Водночас загальний термін позовної давності встановлено статтями 257 Цивільного кодексу України та 102 Податкового кодексу України тривалістю у три роки (1095 календарних днів). При цьому нормами Податкового кодексу  України не передбачено виключень щодо визначення терміну позовної давності при реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, незалежно від обставин, за яких вони складаються.

Отже, розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв'язку із завершенням терміну, встановленого статтями 257 ЦКУ та 102 ПКУ.