Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З якої дати особа-нерезидент, яка постачає на митній території України електронні послуги фізичним особам вважається зареєстрованою як платник ПДВ?

опубліковано 04 жовтня 2022 о 14:31

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що реєстрація як платника податку особи-нерезидента, який постачає електронні послуги фізичним особам, у тому числі фізичним особам - підприємцям, не зареєстрованим платниками ПДВ, місце постачання яких розташовано на митній території України, здійснюється на підставі заяви про реєстрацію як платника податку такої особи-нерезидента. Це визначено ст. 208 прим. 1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Державна податкова служба України може відмовити в реєстрації особи як платника податку, якщо за результатами розгляду заяви про реєстрацію як платника податку або поданих документів встановлено, що особа не відповідає вимогам, визначеним ст. 180, ст. 208 прим.1 Податкового кодексу, а також якщо під час подання заяви не дотримано встановлений порядок. У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ Державна податкова служба України протягом трьох робочих днів після надходження заяви повинна зареєструвати особу - нерезидента платником ПДВ та в той самий термін надіслати такій особі - нерезиденту через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, з одночасним повідомленням на адресу електронної пошти, зазначену в заяві про реєстрацію як платника ПДВ, інформацію про:

-  реєстрацію платником ПДВ;

- індивідуальний податковий номер особи-нерезидента, зареєстрованої як платник ПДВ, що становить 9-значний податковий номер;

- звітний (податковий) період, граничні строки подання спрощеної податкової звітності з податку та граничні строки і порядок сплати податкових зобов’язань.

Особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ з дати внесення запису до реєстру платників ПДВ у разі обов’язкової реєстрації особи як платника ПДВ або з першого числа звітного (податкового) періоду, наступного за днем спливу 10 календарних днів після подання до ДПС заяви про реєстрацію як платника ПДВ, у разі добровільної реєстрації.