Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За результатами фактичних перевірок суб’єктів господарювання Івано-Франківщини встановлено 690 фактів порушення при продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального

опубліковано 22 вересня 2022 о 15:51

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, за вісім місяців 2022 року фахівцями управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС в Івано-Франківській області проведено 270 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального. За їх результатами встановлено порушення вимог податкового законодавства у 690 випадках.

Серед порушень, які найчастіше виявляли податківці є проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму програмування найменування підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД – 83 факти та порушення ведення обліку товарних запасів – 52 факти.

У 18 випадках встановлено торгівлю алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, у 8 випадках – продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці у відділі магазину, який немає статусу суб’єкта господарювання громадського харчування. Роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідної ліцензії виявлено у 6 випадках,  продаж алкогольних напоїв в час доби, на який встановлено заборону – у 5, зберігання (реалізацію) фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів та немаркованих марками акцизного податку – у 4 випадках та у 3 випадках – роздрібну торгівлю алкогольними напоями через РРО, не зазначений у ліцензії.

Крім цього, торговцями порушувались норми законодавства щодо реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. За вісім місяців п.р. податківцями встановлено 34 таких факти.

Крім цього, були встановлені факти зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів в місцях не внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання, продаж вина столового без застосування РРО, торгівлі тютюновими виробами за цінами вищими від максимальних роздрібних цін та продаж тютюнових виробів з полиць самообслуговування.

Під час перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж пального виявлено 10 фактів необладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками, рівномірами-лічильниками та відсутність реєстрації їх в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників.

У 456 випадках розпорядники акцизного складу не забезпечили своєчасне подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального, а у 3 випадках – не здійснили реєстрацію акцизного складу у системі електронного адміністрування реалізації пального.

За вказані порушення до суб’єктів господарювання застосовано фінансових санкцій на суму більше 8,8 млн гривень.