Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже 22 мільйони гривень податкових зобов’язань донараховано суб’єктам господарювання Івано-Франківщини за порушення податкового законодавства

опубліковано 16 серпня 2022 о 14:51

Як повідомили в Головному Управлінні ДПС в Івано-Франківській області податківці з початку року провели 79 документальних перевірок суб’єктів господарювання - юридичних осіб. За результатами перевірок до державного бюджету донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 14,4 млн грн, а також зменшено бюджетне відшкодування з податку на додану вартість на 6,6 млн гривень.

Крім того, за січень-липень п.р. проведено 448 фактичних перевірок, за результатами яких донараховано фінансових санкцій на загальну суму 7,3 млн гривень. Із донарахованих за актами перевірок сум до державного бюджету надійшло 4,1 млн гривень.

Нагадаємо Законом України 2260-IX від 22.05.2022 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану" відновлено камеральні та документальні перевірки податкової звітності.

Відновлено також і проведення документальних позапланових перевірок:

– що проводяться на звернення платника податків (п.78.2 ПКУ);

– при реорганізації, припиненні, банкрутстві особи (пп.78.1.7 ПКУ);

– перевірки з питань валютного контролю (пп.78.1.1 ПКУ);

–при декларуванні платником бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення з ПДВ (пп.78.1.8 ПКУ).

Однак обов'язковою умовою проведення документальних позапланових перевірок під час дії воєнного стану є наявність безпечного:

– доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування такими платниками податків;

– доступу до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації, пов'язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, а також фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом;

– проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Якщо позапланова перевірка була розпочата, однак не може бути завершена через небезпеку, то її проведення зупиняється.