Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 614 мільйонів гривень єдиного податку сплачено до бюджетів територіальних громад Івано-Франківщини

опубліковано 05 серпня 2022 о 10:23

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що впродовж 7 місяців цього року платниками єдиного податку до бюджетів територіальних громад Івано-Франківської області сплачено понад 614 мільйонів гривень єдиного податку. В порівняні з відповідним періодом 2021 року приріст надходжень складає 93,2 мільйони гривень. Позитивна динаміка надходжень демонструє згуртованість прикарпатських платників податків, які в умовах воєнного часу продовжують виконувати свої податкові зобов’язання.

Нагадаємо, згідно з п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи – підприємці, які або не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена. Для платників, які застосовують ставку податку 3% і 5 % діє обмеження річного доходу у сумі 7 585 500 грн (1167 розмірів мінімальної заробітної плати), для 2% - обмежень щодо обсягів доходу немає.

До платників єдиного податку, які відносяться до четвертої групи, згідно з пп.4 п.291.4  ст.291 ПКУ належать фізичні особи – підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України «Про фермерське господарство».

Відповідно до податкового законодавства юридична особа чи фізична особа-підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу ХIV Податкового кодексу України, та реєструється платником єдиного податку. Порядок переходу на спрощену систему оподаткування врегульовано ст. 298 ПКУ. Так, суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік. Форми заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунку доходу за попередній календарний рік затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 року  № 308.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання може бути здійснений платником за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в пункті 291.4 статті 291 ПКУ. Перехід на спрощену систему оподаткування платник податків може здійснити один раз протягом календарного року.

Звертаємо увагу, що у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку (п. п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).