Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Джерела походження грошових коштів розміщених на рахунках в банку банківська установа має право перевірити

опубліковано 13 липня 2022 о 10:53

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що для реалізації цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі або банківських металах на поточних рахунках зі спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

З цією метою Національний банк України Постановою від 05.08.2021 № 83 затвердив Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків зі спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Згідно з Постановою банк до відкриття спеціального рахунку та внесення коштів у готівковій формі в національній та іноземних валютах здійснює:

- належну перевірку суб'єктів первинного фінансового моніторингу;

- перевірку наявності декларанта в переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, а також спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Крім того, банк уживає заходів щодо встановлення джерел походження цих активів у випадках, передбачених законодавством у сфері фінансового моніторингу, після зарахування їх на спеціальний рахунок декларанта.

Банк відкриває спеціальний рахунок відповідно до вимог Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів. Декларант додатково до документів про відкриття спеціального рахунку подає анкету та заяву.

Після підтвердження джерел походження грошових коштів, банківських металів декларант має право перерахувати грошові кошти, банківські метали на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий в банку України, або зняти грошові кошти, банківські метали та закрити спеціальний рахунок, або подати заяву для подальшого використання поточного рахунку фізичної особи, відкритого для власних потреб.