Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові новації щодо відновлення податкових можливостей платників обговорили на засіданні робочої комісії Громадської ради

опубліковано 31 травня 2022 о 16:39

На засіданні робочої групи громадської ради з питань підготовки пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства представники громадськості обговорили основні зміни податкового законодавства, які передбачені Законом України від 12.05.2022 № 2260.

Зокрема, акцентували увагу на відновленні з 27.05.2022 року податкових обов’язків для платників податків, у яких є можливість, своєчасно реєструвати в ЄРПН податкові накладні, подавати податкову звітність, сплачувати податки та збори. Такі платники звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом за умови реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими в період лютий-травень 2022 року, до 15 липня 2022 року (по податковому кредиту, відображеному у податкових деклараціях з ПДВ за звітні (податкові) періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних (розрахункових) документів має бути здійснена реєстрація ПН/РК в ЄРПН). Крім того, змінами передбачено подання податкової звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, до 20 липня 2022 року, а також сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року. Наголошено, що після спливу цих термінів та невиконання платниками свого податкового обов’язку до таких платників будуть застосовані штрафні санкції визначені нормами Податкового Кодексу України.

Як зауважили члени робочої комісії, в умовах війни економіка та бізнес мають працювати і відповідно сплачувати податки. Адже сумлінна сплата податків до бюджетів – це підтримка Збройних сил України, життєво необхідних потреб жителів громад та держави в цілому.