Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку сума заборгованості у вигляді основної суми боргу та процентів, нарахованих за користування кредитом, що списана кредитором після закінчення строку позовної давності на підставі

опубліковано 05 липня 2022 о 11:44

Чи включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку сума заборгованості у вигляді основної суми боргу та процентів, нарахованих за користування кредитом, що списана кредитором після закінчення строку позовної давності на підставі рішення суду?

Сума заборгованості у вигляді основної суми боргу та процентів, нарахованих за користування кредитом, що списана кредитором після закінчення строку позовної давності на підставі рішення суду, розмір якої перевищує суму, що становить 50 відс. місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, включається до загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи – платника податку. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

При цьому фізична особа зобов’язана подати річну декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету з таких доходів податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Нагадаємо, оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV Податкового кодексу України відповідно до п.п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Доходи, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п. 164.2 ст. 164 ПКУ.