Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За зверненнями громадян може бути проведена фактична перевірка

опубліковано 20 червня 2022 о 09:39

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що в умовах дії воєнного стану в Україні, податкові органи здійснюють державний контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок.

Такі перевірки проводяться, зокрема, за скаргами громадян щодо відмови суб’єктами господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків за продаж підакцизної продукції. Також при проведенні фактичних перевірок податківці контролюють дотримання платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, дотримання граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) на деякі види товарів.

Під час проведення фактичної перевірки податкові органи мають право отримувати від суб’єктів господарювання документи та/або інформацію, які підтверджують вартість придбання товару, що є предметом перевірки.

Звертаємо увагу, якщо під час розрахунку за придбаний товар чи надану послугу покупцю відмовили у розрахунку через банківський платіжний термінал, він може зателефонувати до податкової служби області та повідомити про такий факт за номерами телефонів 0680788843 або (0342) 771901. Отримана інформація буде обов’язково взята до уваги та використана при організації контрольно-перевірочної роботи для усунення суб’єктами господарювання порушень.

Нагадаємо, контролюючі органи можуть проводити будь-які фактичні перевірки та документальні позапланові перевірки юридичних осіб за наявності таких обставин:

- на звернення платника податків;

- з підстав, визначених п.п.78.1.7 п. 78.1 ст.78 Податкового кодексу (розпочато процедуру ліквідації, реорганізації або банкрутства), п.п.78.1.8 п. 78.1 ст.78 Податкового кодексу (заявлено до відшкодування з бюджету ПДВ та/або задекларовано від’ємне значення ПДВ більше 100 тис. гривень);

- документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.