Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акцизний податок від продажу тютюнових виробів платитимуть виробники та імпортери

опубліковано 27 травня 2022 о 09:20

Уже з 1 травня цього року акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах,  повинні сплачувати  імпортери або ж виробники цих товарів. Таке нововведення передбачено ЗУ від 30.11.2021 року №1914, і згідно з ЗУ від 15.02.2022 року № 2042 повинно було вступити в дію з 1 січня 2023 року, однак Законом України від 21.04.2022 року № 2218 було змінено дату введення на 1 травня 2022 року. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Тобто, тепер обов’язок сплати податку переходить від суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі до виробників та імпортерів тютюнових виробів. Водночас СГ роздрібної торгівлі, у яких на 1 квітня 2022 року є залишки нереалізованих тютюнових виробів та ін., що вироблені до 1 квітня 2022 року, до кінця 2022 року залишаються платниками 5 % акцизного податку в порядку та на умовах, що діяли до 1 квітня 2022 року. Відповідно, у такому випадку, для запобігання подвійної сплати і виробниками, і суб’єктами господарювання  роздрібної торгівлі 5 % акцизного податку доцільно забезпечити ведення окремого обліку тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну залежно від дати їх виробництва. (При цьому, на сьогодні на розгляді у Верховній Раді України знаходиться законопроєкт № 7311, яким передбачено, що акцизний податок з роздрібного продажу з тютюнових виробів, сплачується суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі з виробленої продукції до 01 травня 2022 року замість діючої норми – до 01 квітня 2022 року).

Що ж до нових принципів розподілу акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах серед бюджетів, то тепер вони  будуть схожими на механізм зарахування акцизу з пального. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.05.2022 року № 515, місцеві бюджети отримуватимуть надходження з даного податку відповідно до часток, які щомісяця визначатиме Державна податкова служба, пропорційно до обсягів вартості реалізованої суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнової продукції на відповідній території за останній (податковий) звітний місяць, згідно даних РРО/ПРРО. Такі дані податкова служба надаватиме до Казначейства України, звідки й відбуватиметься автоматичний розподіл коштів на рахунки тергромад.

Враховуючи, що обсяг зарахованого до відповідного бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, буде залежати від реєстраційних даних, зокрема актуальності адрес господарських об’єктів, на які зареєстровані РРО, та правильності і повноти відображення обов’язкових реквізитів у розрахункових документах, у т.ч. кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД, у податковій службі радять суб’єктам господарювання відповідально віднестися до внесення таких даних.

Такі зміни в розподілі сплати акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, мають на меті зменшити порушення суб’єктами господарювання податкового законодавства при сплаті податку та у такий спосіб збільшити надходження до місцевих бюджетів.