Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни в оприлюдненні інформації про платників податків-боржників

опубліковано 06 квітня 2022 о 09:23

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що згідно Закону України від 30.11.2021  № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» на офіційному вебпорталі ДПС України щомісяця буде публікуватись інформація про фізичних осіб, які мають податковий борг. В інформації буде зазначено:

-   дату народження фізичної особи;

-   прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);

- суму податкового боргу такої фізичної особи в розрізі платежів та відповідних територіальних органів ДПС із зазначенням їх керівників.

При цьому,  для уникнення спорів законодавець передбачив, що контролюючий орган не несе відповідальності за можливі помилки у оприлюдненій інформації, які виникають з незалежних від податкових органів причин. Зокрема, якщо платник податків зазначив неправильні реквізити у документах про сплату податків і зборів чи не виконав обов’язок щодо надання контролюючим органам інформації про зміну своїх даних чи даних про об’єкти оподаткування.

Одночасно Закон № 1914 вніс зміни до законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про захист персональних даних», відповідно до яких не може бути обмежено доступ до інформації про наявність у фізичної особи податкового боргу, а перелічена вище інформація, яка публікується на офіційному вебпорталі ДПС, не належить до інформації з обмеженим доступом.

Такі зміни запроваджено в зв’язку з тим, що на практиці мали місце випадки, коли платники податків-громадяни не отримували інформацію про виникнення у них податкового боргу (наприклад, з податку на майно), і фактично дізнавалися про це вже при застосуванні до них процедур стягнення.