Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечити можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів?

опубліковано 29 березня 2022 о 11:42

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що пунктом 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2010 року № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» із змінами та доповненнями установлено, що суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій, повинні здійснити перехід на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги).
Відповідно до п. 2 Постанови № 878 звільнені від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств, підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій), а також суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб.

Нагадаємо, що Законом України від 15.03.2022 № 2120 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до п.1 частини першої статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до вказаної статті Кодексу, з 17 березня 2022 року у разі якщо суб’єкт господарювання не забезпечить покупцям розрахунок за товари картками на нього накладається  адміністративний штраф, розмір якого становить від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3400 грн).

У разі здійснення аналогічного порушення протягом року повторно – штраф становитиме від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн – 17000 грн).