Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці продовжують роз’яснювати суб’єктам господарювання як працювати виключно в правовому полі

опубліковано 11 лютого 2022 о 13:03

Працівники Головного управління ДПС в Івано-Франківській області відвідали підприємців, які здійснюють діяльність в місті Івано-Франківську на вулиці Мазепи та розповіли їм про порядок застосування касових апаратів при продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у разі здійснення розрахунків в готівковій формі. Також звернули увагу на обов'язок використання підприємцями банківських терміналів, у разі якщо покупець виявить бажання здійснити розрахунок платіжною карткою.

Податківці зауважили, що за не дотримання зазначених вимог, законодавством передбачена відповідальність. Зокрема, у разі не проведення операцій через РРО чи ПРРО застосовується штраф в розмірі 100 відсотків вартості реалізованих товарів, а при повторному порушенні штраф 150 відсотків. Крім того, за відсутність платіжного терміналу для розрахунків з покупцями для суб'єктів господарювання передбачено штраф у розмірі 8500 гривень.

Крім того, податківці розповіли, що податковою службою надається платникам безкоштовно програмне забезпечення, яке є аналогом касового апарату та можна завантажити на телефон чи планшет. Також зазначили, що у разі виникнення будь-яких питань щодо реєстрації роботи програмних РРО платники можуть звернутися до Центрів обслуговування, де їм нададуть фахову допомогу.

Крім того податківці нагадали громадянам, що з 1 січня в Україні стартувала кампанія декларування громадянами доходів, які вони отримали у минулому році. Ще розповіли про одноразове добровільне декларування, яке триватиме лише один рік: з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Протягом цього часу громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року.