Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В обласній податковій Івано-Франківщини відбулась зустріч з представниками організацій роботодавців щодо застосування касових апаратів

опубліковано 21 січня 2022 о 11:20

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області відбулась зустріч начальника ГУ ДПС Ірини Столярик із заступником голови виконавчого директора Івано-Франківського обласного об’єднання організацій роботодавців Василем Скригунцем, Головою Ради підприємців при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради Петром Строїчем, Членом Івано-Франківської міської організації роботодавців Василем Луцівом щодо застосування платниками реєстраторів розрахункових операцій та ведення  обліку товарних запасів.

Ірина Столярик проінформувала хто з підприємців з 2022 року зобов’язаний застосовувати реєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). Зокрема, посадовець зауважила, що підприємці – спрощенці на другій, третій та четвертій групі, які здійснюють розрахункові операції та які отримують готівку за товар зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО і відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям незалежно від виду діяльності чи обсягу доходу. Також посадовець додала, що підприємці, які здійснюють діяльність у населених пунктах із населенням більше ніж 25 тисяч осіб при використанні РРО зобов’язані встановити платіжні термінали.  

Водночас керівник податкової служби області зауважила, що Урядом прийнято  Постанову Кабінету Міністрів України від 23.12.2021 № 1359, якою внесено зміни до Постанови від 23.08.2000 № 1336 та дещо зменшено коло платників, які мають використовувати РРО. Зокрема Уряд звільнив підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), від обов'язкового застосування РРО, але із застосуванням КОРО та РК, при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати, який у 2022 році дорівнює 1 085 500 гривень. Також уточнила, що виключення не застосовуються, якщо роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті в якому також здійснюється реалізація підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля або сільською радою прийнято рішення про обов'язкове застосування РРО.

Крім того, Ірина Столярик нагадала, хто має вести з 26 листопада 2021 року облік товарних запасів. Зокрема посадовець наголосила, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку на ІІІ групі, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Також посадовець зауважила, що у зв’язку з тим, що наразі є проблема з придбанням традиційних касових апаратів і бізнес, щоб не порушувати законодавство, може зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, який може використовувати на планшеті чи смартфоні. Такий програмний продукт надається ДПС безкоштовно і його реєстрація здійснюється в короткі терміни.   

Ірина Столярик зауважила, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО у разі виникнення питань щодо реєстрації програмного РРО можуть отримати інформаційну підтримку в Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації.