Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок використання реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів) з 2022 року та ведення обліку товарних запасів розповіли платникам Надвірнянщини

опубліковано 13 січня 2022 о 18:50

Сьогодні в Надвірнянській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області проведено семінар для платників Надвірнянської територіальної громади щодо новацій податкового законодавства, застосування РРО чи ПРРО платниками єдиного податку, а також можливості скористатись одноразовим декларуванням..

Про застосування касових апаратів розповів заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Ігор Кравець. Посадовець зауважив, що підприємці-платники єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям. Також зауважив, що можуть не застосовувати реєстратори розрахункових операції суб’єкти господарювання платники єдиного податку, котрі здійснюють діяльність на території села, але за умови не перевищення доходу 167 мінімальних заробітних плат, тобто 1 085 500 грн. при цьому обов’язком для них є ведення КОРО та РК.

Крім цього, Ігор Кравець нагадав, хто має вести облік доходів та витрат, а також особливу акцентував увагу хто має вести з 26 листопада 2021 року облік товарних запасів. Зокрема посадовець наголосив, що фізичні особи-підприємці платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Розповів Ігор Кравець і про питання оподаткування ПДВ та акцизним податком тютюнових виробів та відображення сум таких податків у фіскальних чеках. Зокрема посадовець зауважив, що операції з постачання з 1 січня 2022 року залишків тютюнової продукції, виготовленої до 31 грудня 2021 року на всіх етапах постачання таких залишків від виробника до кінцевого споживача оподатковуються за ставкою 20 % і відповідно у фіскальному чеку відображаються з ПДВ та акцизним податком. Що стосується нової партії тютюнової продукції виготовленої в цьому році, то реєстратор розрахункових операцій необхідно перепрограмувати і у фіскальному чеку зазначати без ПДВ і акцизного податку.   

Про порядок реєстрації програмних РРО представникам бізнесу розповів головний державний інспектор управління електронних сервісів Андрій Кріцак. Податківець зазначив, що реєстрація програмного РРО здійснюється за заявою платника, що подається в електронній формі за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використання цифрового підпису. При цьому, податківець акцентував увагу, що при реєстрації  ПРРО у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити адресні дані, так як зазначено у № ф.20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. Також фахівець зауважив, що при реєстрації касирів, тобто особи, яка буде уповноважена працювати з ПРРО – фіскалізувати платежі, закривати і відкривати зміни в автоматичному режимі,  для наявності більш розширених функцій підприємцю доцільно себе реєструвати як старший касир, а найманого працівника як касир або реєструвати на останніх електронні печатки.

Андрій Кріцак зауважив, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі, а також за допомогою можуть звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації.

Начальник Тисменицького відділу електронних сервісів ГУ ДПС Марія Модіна нагадала і про кампанію одноразового декларування активів громадян, яка триватиме до 1 вересня 2022 року під час якої громадяни мають можливість легалізувати активи, з яких не були сплачені податки. Зокрема, податківець детально зупинилась на активах, які можуть бути задекларовані, та ознайомила присутніх зі ставками одноразового збору. Також Марі Модіна зазначила, що декларування має добровільний характер, тобто рішення щодо подання чи неподання декларації громадяни приймають самостійно. Однак, наголосила податківець, слід пам’ятати, що тим, хто скористається податковою амністією, держава гарантуватиме захист від адміністративної, кримінальної та дисциплінарної відповідальності за вчинені в минулому порушення податкового та валютного законодавства.

Головний державний інспектор Надвірнянського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Надвірнянської ДПІ Наталія Янко нагадала про терміни подання звітності за 2021 рік, в т.ч. з єдиного внеску підприємцями-спрощенцями 1,2 та 3 груп та ФОП на загальній системі. Зокрема посадовець зауважила, що спрощенці 1,2 нараховані за себе суми ЄСВ відображатимуть в складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця» в Додатку 1, який необхідно подати до 1 березня 2022 року, для платників єдиного податку на 3 групі за IV квартал 2021 року строк подання – до 9 лютого 2022 року. А ось платники на загальній системі відображають ЄСВ в Додатку 5 податкову декларацію про майновий стан і доходи та звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за самих себе та подають звіт не пізніше 09.02.2022 року.