Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як безкоштовно зареєструвати ПРРО та кому потрібно використовувати касові апарати. Ці та інші новації податкового законодавства роз’яснювали податківці підприємцям в Фортечній галереї “Бастіон”

опубліковано 11 січня 2022 о 10:47

З 1 січня 2022 року ведення готівкових розрахунків платниками, що перебувають на спрощеній системі оподаткування ІІ-IV груп, повинно здійснюватися виключно через касові апарати, такі норми передбачені чинним законодавством, повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Тож про особливості застосування РРО чи ПРРО, а також  про відповідальність за незастосування касових апаратів при здійсненні розрахунків з покупцями податківці детально розповіли підприємцям, що провадять торгівлю в Фортечній галереї “Бастіон”. Також податківці зупинилися і на законодавчих нормах, якими передбачено звільнення ФОПів від обов’язкової фіскалізації – перед усім це стосується “cпрощенців” І групи та фізосіб-підприємців, що здійснюють діяльність у сільській місцевості, за умови не перевищення ними певних обсягів доходів. Одночасно фахівці податкової служби наголосили, що підприємці, які здійснюють діяльність на ринках чи ТЦ в окремих магазинах, а не з торгівельних місць, не можуть перебувати на І групі, а отже повинні використовувати РРО.

Також платників податків цікавив механізм реєстрації ПРРО – програмних безкоштовних аналогів традиційних касових апаратів, які можна встановити на будь-який доступний гаджет – ноутбук, планшет чи мобільний телефон. Тож ГДІ управління електронних сервісів Тетяна Багрова покроково та детально розповіла підприємцям, як отримати та встановити дане програмне забезпечення. Окрім того, бажаючі мали змогу отримати від фахівця одразу й практичну допомогу.

Під час зустрічі з підприємцями податківці ознайомили охочих і з можливостями Електронного кабінету платника податків, який є зручним та мобільним засобом спілкування з податковою службою в режимі 24/7.

Окремо податківці зупинилися й на зміні Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну №496.

Також податківці нагадали платникам, що вже стартувала щорічна кампанія декларування доходів громадян, яка триватиме до 1 травня. А ще нагадали, що до 1 вересня цього року охочі можуть скористатися податковою амністією та задекларувати активи, з яких у минулому не було сплачено податки, за зниженими ставками одноразового збору, в залежності від виду активів.