Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 3700 програмних касових апаратів зареєстровано бізнесом Прикарпаття на початок року

опубліковано 10 січня 2022 о 13:30

З 1 січня 2022 року підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II-IVгрупи, для здійснення готівкових розрахунків повинні застосовувати касові апарати. Це повідомляє Головне управління ДПС в області.

І якщо класичний РРО вимагає від підприємця певних грошових затрат, то його електронний аналог – програмний РРО можна встановити безкоштовно. Окрім всього, ПРРО – зручний у користуванні, швидкий та може працювати в режимах  оф та онлайн, стверджують в податковій службі. Однак, найбільш переконливими доказами ефективності новітніх касових апаратів є дані статистики. До прикладу, якщо станом на 1 січня 2021 в податковій службі області  обліковувався 191 такий програмний реєстратор, то вже на сьогодні (10 січня 2022 року), цей показник склав 3724 одиниці. Наразі програмні реєстратори встановив 2731 суб’єкт господарювання, в основному це фізичні особи - 2655, та 76 юридичних осіб.

Найбільший “бум” на ПРРО серед платників податків податківці зафіксували в грудні минулого року, лише впродовж останнього місяця 2021 р. їх кількість збільшилася на 2067 одиниць. Позитивна тенденція зберігається і цього року, попри святкові дні, за перші 10 днів січня зареєстровано ще 894 ПРРО.

Однак, що краще використовувати в своїй діяльності – класичний чи новітній реєстратор розрахункових операцій, кожен платник визначає самостійно. А в податковій службі нагадують, що наразі від обов’язкової  фіскалізації при здійсненні готівкових розрахунків звільняються лише спрощенці І групи, та ті підприємці, що здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості, при умові неперевищення ними річного обсягу 167 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 році – це 1085500 грн), проте такі спрощенці повинні вести книгу обліку розрахункових операцій та РК.