Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про підсумки року, що минає, та податкові новації 2022: відбулася підсумкова пресконференція керівника обласної податкової служби Ірини Столярик

опубліковано 22 грудня 2021 о 16:13

За підсумками року, що минає, зведений бюджет України за аналітичними прогнозами повинен поповнитися на понад 16 млрд. гривень податків та зборів від платників податків Івано-Франківщини. Так, лише за 11 місяців поточного року бюджети всіх рівнів завдяки прикарпатцям поповнилися на 14,6 мільярдів гривень, і в цілому вдалося перевищили минулорічні надходження майже на 4 мільярди гривень.

Про річні підсумки роботи податкової служби області та податкові новації, які очікують на платників податків уже в 2022-му році спілкувалися начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик та місцеві журналісти на пресконференції.

Продовжуючи тему бюджетних надходжень Ірина Столярик зазначила, що із загальної суми надходжень до Державного бюджету від платників податків Прикарпаття впродовж січня-листопада ц.р. надійшло 7,7 мільярдів гривень податкових платежів, що на 2,7 мільярдів гривень більше як торік. Відповідно, до місцевих бюджетів області надійшло 6,8 мільярдів гривень, у порівнянні з минулим роком на потреби територіальних громад надійшло на 1,2 мільярди гривень більше. Це, на думку очільниці податкової служби, хороший результат, який засвідчує насамперед ефективно проведену роботу територіальних громад у пошуку додаткових резервів наповнення власних бюджетів, а також соціальну відповідальність платників податків щодо необхідності сплати податків.

Стабільні надходження податків та зборів до бюджету, стверджує Ірина Столярик, є також показником позитивної динаміки бізнес активності в області. Адже за останні роки кількість суб’єктів господарювання в регіоні лише зростає. Наразі на обліку в податковій службі Івано-Франківщини перебуває більше 83 тисяч суб’єктів господарювання. А це, окрім всього, і збільшення робочих місць для населення, і покращення їх добробуту, і підвищення економічної привабливості Івано-Франківської області в цілому.

“Однозначно, рік що минає, видався не простим для кожного з нас. Усім нам довелося навчитися жити в нових умовах, які нам диктували і карантинні обмеження, пов’язані з поширенням Covid, і економічні труднощі не лише в країні, а й у світі. Проте, урядові новації в частині податкового законодавства в 2021 році багато в чому були скеровані, власне, на підтримку бізнесу”, - аналізує рік, що минає, Ірина Столярик. Серед таких змін вона називає збільшення граничних обсягів доходу для перебування на спрощеній системі оподаткування, який прив’язали до мінімальної заробітної плати, та збільшення обсягу доходу до 220 МЗП для використання РРО. І хоча в 2021 році було розширено коло тих платників, для кого застосування касових апаратів стало обов’язковим, проте повну фіскалізацію відтермінували до 2022 року.

Що ж до контрольно-перевірочної роботи суб’єктів господарювання органами податкової служби, то впродовж року здійснено 200 документальних перевірок, за результатами яких донараховано 461 мільйон гривень проти торішніх 140 мільйонів гривень. Також проведено 737 фактичних перевірок та як наслідок донараховано 35,3 мільйонів гривень фінансових санкцій. “Попри виявлені порушення, хочу зазначити, що наш бізнес у своїй більшості є сумлінним та чесним. І для таких платників податкова служба є насамперед партнером, а не каральним органом. Для прозорого бізнесу ми відкриті для діалогу та завжди готові надати консультативну допомогу та підтримку. Вірю, що незабаром до всіх платників прийде чітке усвідомлення, що працювати чесно не лише вигідно, а й престижно”, - підсумовує 2021 рік начальник обласної податкової служби.

Завершуючи аналіз 2021 року, Ірина Столярик акцентує увагу на новаціях, які очікують платників уже в 2022 році. Зокрема, зміна розміру мінімальної заробітної плати до 6500 гривень з 1 грудня цього року, призведе до зростання суми єдиного податку уже з січня 2022 року і для І групи спрощенців становитиме 248 гривень 10 копійок,  а для ІІ групи – 1300 гривень. Однак, внаслідок збільшення розміру мінімальної зарплати зросте й ліміт доходу для ФОП, зокрема: 

- для ФОП 1 групи  - 167 МЗП, тобто 1 085 500 грн;

- для ФОП 2 групи  - 834 МЗП, тобто 5 421 000  грн;

- для ФОП 3 групи  - 1167 МЗП, тобто 7 585 500 грн;

Проте, це далеко не єдині зміни, наголошує Ірина Столярик, які очікують на платників податків у 2022 році. Так, Президент України 20 грудня підписав проєкт закону  №5600. Даний документ вносить зміни до системи оподаткування сільгоспвиробників та фермерів, операцій з продажу нерухомості, екологічного податку, акцизного податку та ставок ренти на видобуток руди.

Зокрема, запроваджується мінімальне податкове зобов’язання для власників земельних ділянок с/г призначення, які знаходяться за межами населених пунктів. Також запроваджено податок у розмірі 18 % на доходи від продажу сільськогосподарської продукції на суму понад 12 мінімальних зарплат (78 тис грн). Тобто, оподатковуватимуться ПДФО доходи із реалізації власно вирощеної продукції, яка залежатиме не від розміру земельної ділянки, а від розміру отриманого доходу, (у пп. 165.1.24 ПКУ замінено пільгу щодо звільнення доходів, отриманих із 2 га, на пільгу, що має грошовий вираз доходу в 12 МЗП).

Позитивними змінами в законодавстві Ірина Столярик називає й збільшення вимог до формування податкових повідомлень-рішень: тепер вони міститимуть детальний розрахунок суми податкових зобов'язань та податкового боргу платника, що стане для платника більш інформативним та зрозумілим.

Зміни торкнутися в новому році і платників податку на прибуток у частині перенесення збитків на наступні періоди. Зокрема, передбачено, що великі платники податків (оборот від 50 млн.євро за 4 квартали і сплата податків більше 1,5 млн.євро) матимуть право зменшувати свій фінансовий результат лише на 50% збитків за попередні періоди. Це призведе до збільшення сум податку на прибуток підприємств, що сплачуватиметься великим бізнесом.

Зазнало певних змін й законодавство в частині оподаткування ПДВ: зокрема скорочено до 365 календарних днів строк реєстрації розрахунку коригування до податкової накладної, який на сьогодні становить 1095 днів з дати складання такої накладної. Так само право на включення до податкового кредиту суми ПДВ буде зберігатись протягом 365 днів (а не 1095 дн.) Також звільнено від ПДВ друге та наступне постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, використовуваних в електронних сигаретах, для яких установлено максимальні роздрібні ціни. Дана зміна, на думку Ірини Столярик, унеможливить створення незаконних схем з відшкодування ПДВ на тютюновому ринку.

Низка змін запроваджена і в частині оподаткування ПДФО, зокрема відтепер ПДФО від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генеруючими установками, підлягає сплаті до відповідного бюджету за місцезнаходженням установок, що позитивно вплине на наповнення бюджетів територіальних громад.

Наостанок заходу начальник ГУ ДПС в області Ірина Столярик подякувала усім платникам за сумлінно сплачені податки та привітала краян з прийдешніми новорічно-різдвяними святами, побажала їм здоров’я, натхнення та добробуту.