Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наявність податкового боргу у фізичної особи є підставою для відмови контролюючого органу у реєстрації її платником єдиного податку

опубліковано 20 грудня 2021 о 15:39

        Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, відповідно до підпункту 291.5.8 пункту 291.5 статті 291 Податкового кодексу України не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

     Згідно з п.п. 299.6.1 п. 299.6 ст. 299 Податкового кодексу, однією з підстав для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є невідповідність такого суб’єкта господарювання вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ, зокрема наявність у нього податкового боргу на день подання заяви.

       Таким чином, наявність у фізичної особи податкового боргу з податків, за якими контролюючий орган визначив податкові зобов’язання такій особі як платнику податків (не суб’єкту господарювання), крім наявного боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, є підставою для прийняття рішення про відмову у реєстрації платником єдиного податку.