Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізична особа-підприємець – платник єдиного податку І або ІІ груп отримав дохід під час перебування у відпустці. Чи потрібно сплачувати за цей місяць єдиний податок?

опубліковано 14 грудня 2021 о 10:21

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, відповідно до пункту 295.5 статті 295 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності подається платником до контролюючого органу за місцем реєстрації у вигляді заяви у довільній формі.

Згідно з пунктом 292.1 статті 292 Податкового кодексу доходом платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі.

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до пункту 296.1 статті 296 Податкового кодексу платники єдиного податку зобов’язані вести книгу обліку доходів, записи в якій виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою.

Таким чином, у разі отримання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку доходу в готівковій та безготівковій, матеріальній або нематеріальній формі під час відпустки або хвороби, такий дохід  відображається в книзі обліку доходів та декларації платника єдиного податку.

При цьому, така фізична особа – підприємець зобов’язана сплатити єдиний податок за ставками та в порядку визначеному Податковим кодексом.

Водночас, такий платник єдиного податку несе відповідальність за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій відповідно до Податкового кодексу.