Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи треба платити мінімальний єдиний внесок нотаріусу, який отримав дохід менше розміру мінімальної заробітної плати?

опубліковано 13 грудня 2021 о 15:32

Єдиний внесок для осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Водночас сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску в місяць (ч. 5 ст. 8 Закону України від 08.07.2010,  № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"). Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області

Водночас, податківці інформують, що з 1 січня 2021 року, відповідно до внесених змін до вищевказаного закону, якщо платник єдиного внеску не отримував дохід (прибуток) в звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не менше розміру мінімального страхового внеску.

Тому з 1 січня 2021 року особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність і не отримали дохід від такої діяльності в звітному періоді або в окремому місяці звітного періоду, мають право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ. Якщо ж в окремому місяці звітного кварталу дохід отриманий у розмірі менше мінімальної заробітної плати, то сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску.