Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платників Косівщини на семінарі ознайомили із особливостями застосування РРО платниками єдиного податку

опубліковано 10 грудня 2021 о 16:16

Фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області 9 грудня 2021 року провели семінар щодо новацій податкового законодавства, реєстрації та застосування касових апаратів, програмних РРО платниками єдиного податку. На семінарі були присутні начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ігор Кравець, головний державний інспектор управління електронних сервісів Андрій Кріцак, а також голова Косівської РДА Наталія Кучма та голова районної ради Зеновій Томащук.

У вступному слові, начальник Косівської ДПІ Оксана Мельниченко, ознайомила присутніх з роботою Центру обслуговування платників податків у 2021 році та зазначила, що протягом поточного року, працівниками Косівської ДПІ надано близько 8000 адміністративних послуг, в тому числі 1000 – в електронному вигляді. Також керівник ДПІ під час семінару розповіла присутнім про електронні сервіси ДПС, які дозволяють не відвідувати податкову і тим самим значно заощаджувати свій час. Зокрема платники можуть отримати онлайн  інформацію про стан розрахунків з бюджетом, подати звітність в електронному вигляді та сплати податки. Крім того, податківець звернула увагу присутніх, що з 1 січня 2022 року застосування РРО та ПРРО є обов’язковим для платників єдиного податку 2-4 груп, які здійснюють готівкові розрахунки. Посадовець зауважила, що не зобов’язані застосовувати касові апарати тільки платники єдиного податку 1 групи.

Більш детально про основні аспекти застосування суб’єктами господарювання традиційних та новітніх касових апаратів, порядок ведення обліку товарних запасів суб’єктами господарювання та підстави для проведення перевірок розповів Ігор Кравець. Посадовець зазначив, що на сьогодні, підприємці – платники єдиного податку, які не перевищили обсяг доходу у розмірі 1 млн 320 тис. грн  та не провадять ризикових видів діяльності звільнені від застосування РРО, програмних РРО під час здійснення готівкових розрахунків зі споживачами. Однак, зазначив податківець, з 1 січня 2022 року ситуація кардинально зміниться, адже використання касових апаратів стане обов’язковим для більшості платників єдиного податку. Відповідно підприємцям слід підготуватись заздалегідь та зареєструвати в податкових органах класичний касовий апарат чи його аналог – програмний РРО.

Про порядок реєстрації програмних РРО представникам бізнесу та фізичним особам-підприємцям детально розповів Андрій Кріцак. При цьому, податківець акцентував увагу на перевагах застосування програмних РРО для продавців та покупців товарів.

Андрій Кріцак зауважив, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі. За допомогою можна звертатись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації. Крім того, Державною податковою службою України розроблено спеціальний відеоурок, який допоможе швидко зареєструвати програмний РРО. Платники можуть ознайомитись, з відеоуроком на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО».