Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізична особа-підприємець має подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу найманого працівника до початку його роботи

опубліковано 02 грудня 2021 о 15:45

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що приватний  підприємець у разі прийняття працівника на роботу насамперед повинен укласти з найманим працівником трудовий договір у письмовій формі, оформити наказ та надіслати повідомлення до податкової інспекції за місцем реєстрації. Повідомлення подається працедавцем до податкової інспекції за місцем обліку його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою, яка затверджена  Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413. Таке повідомлення необхідно подати до початку роботи працівника одним із таких способів:

 - засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься у повідомленні, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.

Нагадаємо, офіційне укладення трудового договору захищає найманого працівника у разі порушення його прав. За використання праці найманих працівників працедавцями з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена адміністративна та дисциплінарна відповідальність.