Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про об’єкти, які використовуються в господарській діяльності, платники повинні повідомити податкову службу. Хто й коли повинен подавати 20-OПП?

опубліковано 25 листопада 2021 о 10:49

Платники податків, що здійснюють господарську діяльність, незалежно від того на якій системі оподаткування вони перебувають, повинні не лише стати на облік у податкових органах, а й повідомити податкову службу про всі наявні об’єкти оподаткування, чи ті об’єкти, що пов’язані з оподаткуванням. Для цього їм слід подати повідомлення за формою 20-ОПП. Про це під час брифінгу повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ганна Захаріїв.

В даному документі слід вказати як власні, так і орендовані об’єкти. «А це земельні ділянки, нерухоме та рухоме майно, до прикладу: офісні, складські, виробничі приміщення, транспорт, місця продажу товарів тощо», - перелічує податківець та зазначає, що місця торгівлі (магазин, кафе) слід зазначати ще й тому, що відображення інформації про них є необхідною умовою для отримання реєстрації РРО (касовий апарат).

Щоб повідомити податкову службу про об’єкти оподаткування, у платника податків є 10 днів з моменту його реєстрації як суб’єкта господарювання, якщо ж з’являється новий об’єкт, то про нього також необхідно інформувати впродовж 10 днів з моменту його появи.

Подати форму 20-ОПП платник може двома способами:  в паперовому вигляді або в електронному – за допомогою «Електронного кабінету».

Також Ганна Захаріїв нагадала платникам податків, що за неподання форми 20-ОПП передбачена відповідальність. Зокрема самозайнятим особам доведеться сплатити штраф у розмірі 340 гривень, а юридичним особам, чи їхнім підрозділам – 1020 гривень. За повторні порушення протягом року штраф зросте удвічі.