Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ірина Столярик: Податкова амністія дає можливість громадянам розпочати свою податкову історію з чистого листка

опубліковано 05 листопада 2021 о 10:19

Хто, що та коли може задекларувати під час дії податкової амністії? На ці та інші запитання під час брифінгу надала вичерпні відповіді начальник Головного управління ДПС в Івано-Франквській області Ірина Столярик

Зокрема, посадовець зазначила, що кампанія одноразового добровільного декларування активів розпочалася 1 вересня цього року та триватиме 1 рік, тобто до 1 вересня 2022 року. Тож впродовж даного часу у громадян є можливість легалізувати свої статки, придбані за неоподатковані кошти. Для цього їм потрібно подати спеціальну декларацію через приватну частину електронного кабінету платника податків та сплатити не пізніше 30 днів з моменту її подання одноразовий збір. Його розмір декларант повинен обчислити самостійно за ставкою від 2,5 відсотків до 9 відсотків. На думку Ірини Столярик – це хороша нагода почати власну податкову історію з «нуля»: “ 2,5, 5 чи навіть 9 відсотків – це все ж таки не 18 відсотків ПДФО, який повинен був би бути сплачений. Така пільгова ставка оподаткування дає можливість громадянам легалізувати усі свої статки, з яких неналежним чином або й узагалі не були сплачені податки. Окрім того, державу не цікавитиме джерело погодження таких активів, звичайно, якщо там немає кримінальної складової. Тобто, скориставшись зараз правом на податкову амністію, громадяни захистять себе від відповідальності за порушення податкового чи валютного законодавства та зможуть цілком вільно й легально розпоряджатися своїми активами”.

Також очільниця податкової служби зауважила, що декларування активів є добровільною справою кожного, а тому обов’язку подання декларації немає. Однак, перш ніж прийняти остаточне рішення щодо участі в кампанії, слід зважити й на те, що податкова амністія має одноразовий характер, тобто втративши нагоду легалізувати активи за пільговою ставкою зараз, в майбутньому можливо доведеться за неоподатковані статки значно більше.