Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 18 мільярдів гривень податків та зборів з початку року сплатили прикарпатці на потреби держави

опубліковано 03 листопада 2021 о 11:50

За підсумками 10 місяців року платники податків Івано-франківської області до Зведеного бюджету України сплатили 12,8 мільярдів гривень податкових зобов’язань та ще 5,4 мільярди єдиного внеску до Пенсійного фонду. Про це під час брифінгу повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

Порівнюючи з минулорічними показниками, поступлення до бюджетів всіх рівнів зросли більш як на 35 відсотків, що зумовлено на думку Ірини Столярик, високою бізнес-активністю регіону, а також високою соціальною відповідальністю самих платників податків.

Загалом, від загальної суми надходжень впродовж 10 місяців року до загального фонду державного бюджету спрямовано 6,7 мільярди гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року приріст склав 2,3 мільярди гривень.

В розрізі податків та зборів, найбільшу частку надходжень до держбюджету на сьогодні склала рентна плата за користування надрами – майже 2,3 мільярди гривень. Як зазначила очільниця податкової служби області, у порівнянні до минулорічного показника, сплата рентної плати практично подвоїлася.

Другим у списку надходжень став податок на додану вартість, його обсяг сягнув 2 мільярдів гривень та відносно січня-жовтня 2020 року збільшився на 716 мільйонів гривень.

Третім за величиною суми сплати став податок з доходів фізичних осіб. За 10 місяців його надходження до держскарбниці склали 1,3 мільярди гривень і відносно показників минулого року зросли на 212 мільйонів гривень.

А от на потреби громад Івано-Франківщини платниками спрямовано понад 6,1 мільярди гривень податкових платежів, а це на 1 мільярд гривень більше ніж торік. Найбільша частина в структурі надходжень до місцевого бюджету належить податку з доходів фізичних осіб – 4 мільярди гривень, зростання до показника минулого року склали майже 660 мільйонів гривень.

Платники «єдиного податку» в січні-жовтні ц.р. сплатили до місцевої казни області 770 мільйонів гривень, що більше торішніх надходжень на 144 мільйони гривень. Також бюджети місцевих громад  впродовж року поповнилися  на 740 мільйонів від сплати майнових податків, тоді як торік лише 633 мільйони гривень.

Ірина Столярик висловила вдячність усім платникам за сумлінно сплачені податки та виконання громадянського обов’язку перед державою та зазначила, що податкова служба завжди готова  до конструктивної співпраці з чесними платниками та наданні їм необхідної консультаційної допомоги щодо застосування  норм податкового законодавства.