Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Прикарпатті суб’єкти господарювання сплатили до бюджету понад 375 мільйонів гривень екологічного податку

опубліковано 27 жовтня 2021 о 08:50

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області за січень-жовтень 2021 року суб’єкти господарювання Прикарпаття сплатили до бюджету 375,8 млн грн екологічного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цьогорічні надходження збільшились на 100,6 млн гривень. До Державного бюджету надійшло 217,4 млн грн, що на 53,9 млн грн перевищує показник за аналогічний період минулого року. Місцеві бюджети отримали 158,4 млн грн, що на 46,7 млн грн більше ніж торік.

Нагадаємо, відповідно до ст. 240 Податкового кодексу України платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;

- розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання);

- утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Водночас, не є платниками податку за викиди двоокису вуглецю суб'єкти, якими здійснюються такі викиди в обсязі не більше 500 тонн за рік.

У разі якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн за рік, суб'єкти господарювання зобов'язані зареєструватися платниками податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбулося таке перевищення. Такі платники зобов'язані скласти та подати податкову звітність, нарахувати та сплатити податок за податковий (звітний) період, у якому відбулося таке перевищення, у порядку, передбаченому цим Кодексом.