Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час перевірок податківці Прикарпаття “допомогли” працевлаштуватися 191 працівнику

опубліковано 13 жовтня 2021 о 12:47

Попри те, що ринок праці в основному працює в правому полі, і більшість роботодавців дотримуються норм як податкового так трудового законодавства, все ж серед них ще є певна кількість, яка намагається  використовувати “тіньові” трудові ресурси. Зокрема, з  метою виявлення роботодавців, що використовують незадекларовану працю та стимулювання їх до переходу до легальних трудових відносин, податкова служба спільно з управлінням Держпраці систематично проводить інспекційні кампанії серед працедавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці, а також проводять інформаційні заходи, щодо переваг офіційного працевлаштування. На цьому акцентувала увагу громадськості начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

Так, стверджує посадовець, лише за три місяці кампанії проведено обстеження 250 торгівельних об’єктів міста Івано-Франківськ та інших суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в ресторанному господарстві, торгівлі, наданні послуг чи туристичній сфері на предмет належного дотримання ними трудових відносин. Як результат 36 роботодавців офіційно оформили трудові відносини з 144 своїми працівниками. Крім того, податківцями в ході 45 фактичних перевірок виявлено 47 неоформлених найманих працівників.   Також Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області самостійно було проведено інспекційні відвідування 44 торгових об’єктів та  виявлено понад вісім десятків неоформлених працівників, як наслідок, 30 роботодавців уже подали повідомлення про прийняття на роботу 67 осіб.

Ірина Столярик радить не лише роботодавцям  дотримуватися норм законодавства, а й не забувати громадянам про власну відповідальність за наслідки нелегальних трудових відносин, на які вони погоджуються. Адже, якщо людина працює без трудового договору, фактично на усних домовленостях з працедавцем, вона може не розраховувати на гідні умови праці чи на виплату лікарняних або ж грошової компенсації у разі нещасного випадку, як і на пенсійне забезпечення, адже ні трудового стажу, ні відрахувань до пенсійного фонду у неї не буде.

А ось на нечесного власника бізнесу, який наймає працівників без трудового договору, у разі перевірки чекає значний штраф за порушення трудового законодавства. Так, за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) ФОП чи підприємство на І-ІІІ групі спрощеної системи оподаткування отримає спершу попередження, а от підприємство чи підприємець “спрощенець”, що перебуває на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить одразу 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року – це 60 тис. грн). За повторне порушення протягом двох років доведеться сплатити уже 30 мінімальних заробітних плат (180 тис. грн).