Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 11,5 мільярдів гривень – внесок платників податків Івано-Франківщини до бюджету

опубліковано 08 жовтня 2021 о 15:52

За дев’ять місяців цього року платники податків Прикарпаття сплатили до бюджетів всіх рівнів 11,5 мільярда гривень  податкових платежів та зборів, та ще майже 5 мільярдів гривень єдиного внеску до Пенсійного фонду України.  Про це поінформувала громадськість під час пресконференції начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами, цьогорічні бюджетні надходження в цілому перевищили минулорічні показники на 3,9 млрд гривень, і така позитивна тенденція щодо збільшення поступлень є  свідченням динамічного зростання бізнес активності в області та високої податкової культури прикарпатського бізнесу. Ірина Столярик наголосила : «Усі надходження до бюджету – це добровільна сплата податків платниками. Бізнес спільнота Івано-Франківщини в своїй більшості  є соціально відповідальною та усвідомлює свій обов’язок  щодо забезпечення належного функціонування і конкретної громади, і держави загалом».

В цілому , якщо розглядати структуру надходжень,  то до державного бюджету надійшло майже 6,1 млрд грн., а до місцевих бюджетів – майже 5,5 млрд гривень.

В розрізі податків та зборів, найбільшу частку надходжень до держбюджету, зазначила Ірина Столярик,  склала рентна плата за користування надрами: «За січень-вересень 2021 року суб’єкти господарювання сплатили трохи більше 2 млрд грн цього збору, і це майже вдвічі більше, ніж надійшло за аналогічний період минулого року».

Другим у списку надходжень керівник податкової називає податок на додану вартість. Надходження цього податку склали – 1,8 млрд гривень. У порівнянні з минулорічним роком показник зріс майже на 55 відсотків. Ірина Столярик  одним з чинників зростання надходжень називає  ефективність системи реєстрації податкових накладних, яка унеможливлює формування фіктивного кредиту з ПДВ.

Третім за обсягом сплати, аналізує надходження посадовець, є  ПДФО, його цьогорічні поступлення до державного бюджету склали 1,2 млрд гривень, і на 20 відсотків перевищили надходження минулого року.

Окрім того, платниками податків Прикарпаття за січень-вересень 2021 року до бюджету держави сплачено майже 449 млн грн податку на прибуток, 344 млн грн військового збору, 217 млн грн екологічного податку та інших обов’язкових податкових зборів та платежів. 

Щодо надходжень до місцевих бюджетів, то найбільша частина в їхній структурі традиційно належить податку з доходів фізичних осіб – за дев’ять місяців року вона склала 3,5 млрд гривень. що на 20 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Сплата єдиного податку за 9 місяців ц.р. у порівнянні з торішніми показниками збільшилась майже на чверть та складає 673,8 млн гривень.  І збільшення надходжень з ПДФO і єдиного податку, наголосила Ірина Столярик, є також одним з доказів того, що підприємство в регіоні динамічно розвивається, створюються нові робочі місця та покращується економічний клімат області.

Також до бюджетів місцевих громад платники Івано-Франківщини спрямували 529,6 млн грн земельного податку та орендної плати, що на 16 відсотків більше ніж минулого року та 126,4  млн грн податку на нерухомість, що на 30 відсотків більше ніж торік. Крім цього, на 42 відсотки зросли надходження екологічного податку  і становлять 158,4 млн гривень. 

Загалом збільшення надходжень до місцевих бюджетів Ірина Столярик пояснює й ефективністю проведеної роботи податківців з представниками територіальних громад . «Ми тісно співпрацюємо з громадами , надаємо їм необхідні консультації, вказуємо на  можливі резерви надходжень. Такий постійний діалог дає свої результати – надходження до бюджетів  громад збільшуються, а самі представники громад починають розуміти власну відповідальність за розвиток соціальних та економічних сфер на місцях”, - зазначила начальник обласної податкової.