Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В обласній податковій Івано-Франківщини відбулась гаряча лінія з питань проведення одноразового декларування неоподатковуваних активів

опубліковано 30 вересня 2021 о 15:12

Сьогодні, 30 вересня 2021 року, заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання громадян, які цікавились можливістю скористатися податковою амністією.

Надаємо найактуальніші питання, з якими звертались платники.

Питання: Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням?

Відповідь: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Водночас, не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

Питання: Чи потрібно відкривати рахунок зі спеціальним режимом використання перед поданням одноразової добровільної декларації якщо кошти вже розміщені на поточному рахунку в банку або ж на депозитному?

Відповідь: Вимога щодо відкриття в банку рахунку зі спеціальним режимом використання перед поданням одноразової добровільної декларації стосується виключно готівкових коштів в національній та іноземній валютах, та не застосовуються до коштів, які вже розміщені декларантом на поточних рахунках у банку чи на депозитному рахунку. Водночас, у разі якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на поточному чи депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то така особа має можливість їх задекларувати та сплатити збір з одноразового добровільного декларування за відповідною ставкою.

Питання: Чи буде податкова служба проводити перевірку одноразової добровільної декларації.

Відповідь: Так, відповідно до вимог Податкового кодексу, податкова служба проводитиме камеральну перевірку поданої одноразової декларації протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання такої Декларації. Метою проведення камеральної перевірки Декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок.

Слід зазначити, що з метою підтвердження застосування відповідної ставки збору з одноразового декларування, під час проведення камеральної перевірки податковий орган має право перевірити реєстрацію правочинів або активів у державних реєстрах, або звернутися до відповідних державних органів про їх підтвердження. У разі, якщо буде виявлено розбіжність між даними реєстрів та інформацією, яка зазначена в одноразовій декларації, податковий орган має право звернутися до декларанта, із запитом про підтвердження наявності у нього задекларованого майна.

Якщо впродовж 15 робочих днів декларант не надасть підтверджуючих документів, податкова проводитиме документальну позапланову невиїзну перевірку та здійснить нарахування грошових зобов’язань за збільшеними ставками. Для окремих випадків передбачено, навіть, сплату податку за ставкою 18%. У разі переплати збору, його зайва сума буде повертатися за правилами, вказаними у статті 43 Податкового кодексу. 

Питання: Я перебував на державній службі  протягом 5 років. Чи потрібно мені подавати одноразову декларацію?

Відповідь: Відповідно до норм Податкового кодексу, яким визначено порядок проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування, декларантами не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 01 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції. Виняток становлять особи, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади.

Таким чином, у разі якщо ви в період з 01 січня 2005 року перебували на державній службі та подавали декларацію відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, то ви не можете скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування.